Sunday, 21 November 2010
O ŞTIRE ÎMBUCURĂTOARE, DE LA GÂMBUŢ
Au sosit statuile la Gâmbuţ
O ştire îmbucurătoare vine din partea Consiliului Local al comunei Bichiş, care a aprobat, în plenul şedinţei de Consiliu, ca în satul Gâmbuţ să se amenajeze Casa memorială „Sever Suciu” şi să se desfăşoare o tabără de sculptură, care să poarte numele marelui artist. Este un eveniment cultural, care se înscrie într-un Program mai amplu de punere în evidenţă, a tot ceea ce are satul românesc mai valoros din punct de vedere al artei şi tradiţiei populare. Fără îndoială că prin onestitatea, hărnicia şi ospitalitatea locuitorilor se vor realiza lucruri cu adevărat remarcabile.
Consilierii locali au dovedit faptul că reprezintă interesele comunităţii şi că nu ţin cont de coloratura politică, atunci când e vorba de creşterea prestigiului localităţii şi localnicilor pe care îi reprezintă. Ei sunt un exemplu de bună înţelegere şi convieţuire iar primarul Viorel Luduşan un lider pe care-l urmează, în egală măsură şi maghiarii şi românii. Speranţele nu le sunt înşelate dar mai trebuie răbdare ca şi guvernaţii să le audă şi să le îndeplinească doleanţele.
Ştirea ar fi rămas la nivelul unui fapt cotidian, dacă nu ar fi fost întregită de confirmarea că buştenii pentru Tabara de sculptură „Sever Suciu” au fost transportaţi în perimetru din vecinătatea Şcolii vechi din satul Gâmbuţ. Ca un aspect inedit, trebuie să menţionăm faptul că, Marele învăţat Gheorghe Şincai, a pus temelia acestei şcoli româneşti, fiind prima şcoală publică din această zonă.
Pentru ca şi această scurtă notă, să se încheie în acelaşi ton optimist, mai trebuie spus că Societatea „ROMÂNCA”, de la Londra şi anuntat intenţia de a sprijini toate acţiunile culturale din satul Gâmbuţ, inclusiv o tabăra de creaţie şi poezie, şi de-a continua finaţarea la săpăturile arheologice de la Necropola agatârşă, pentru punerea în valoare a acestui patrimoniu inestimabil.
Ioan Astalus
Thursday, 12 August 2010
Lucrarile participante la TABARA LACULUI, editia I-a, 2010
Secventele ilustreaza lucrari ale artistilor Eduard Costin, decanul de vârstă al sculptorilor europeni ( 95 de ani); Vasile Mureşan, Ioan Astalus, Radu Florea, Radu Ştefan Creţu, Dumitraş Emil, Dumitriu Alexandru, Burtea Cătălin, Mihnea Grigore, Vali Duicu, Vali Soare şi Mihai Frunză.
Echipa Tabara Lacului
Echipa Tabara Lacului
TABARA LACULUI, editia I-a, 2010- ISTANTAU
Prima ediţie a taberei de sculptură, numită generic TABARA LACULUI, editia I-a, 2010. se va desfăşura în perioada 5-15 august 2010, pe malul lacului ISTANTAU, la 5km de centru comunei Pogăceaua, judeţul Mureş, cu participarea a 10 sculptori profesionişti din România şi din străinătate.
Ei sunt după cum urmează: Eduard Costin, decanul de vârstă al sculptorilor europeni ( 95 de ani); Vasile Mureşan, Ioan Astalus, Radu Florea, Radu Ştefan Creţu, Dumitraş Emil, Dumitriu Alexandru, Burtea Cătălin, Mihnea Grigore, Vali Duicu, Vali Soare şi Mihai Frunză.
Lucrările vor fi executate din lemn de stejar, fiecare exemplar având diametrul de peste 1,5m iar înălţimea depăşeşte 2,5m. Sunt trunchiuri de stejari seculari, de la un parchet din apropierea Reghinului, salvaţi de la fi făcuţi scânduri de către ing. Constantin Husar.
Tehnica folosită de artişti este „liberă”. Atribuirea buştenilor se va face prin tragere la sorţi,
Deschiderea oficială va avea loc în data de 5 august 2010, orele 16,44
-cuvânt de salut şi bun venit al gazdelor şi al oficialilor,
-conferinţă de presă;
-tragerea la sorţi în prezenţa reprezentanţilor presei;
-program administrativ, repartizarea pe dormitoare,
-pregătirile preliminare pentru începerea lucrărilor;
-prima cină la ora 19,00
Programul taberei este următorul:
-ora 6,44 deşteptarea cu trompeta;
-orele 7-8, micul dejun
-între orele 9 şi 13, lucru efectiv, cu sau fără asistenţă;
-orele 13,30 – 14,30 masa de prânz;
-odihnă de voie până la ora 17
-între 17,10 şi 19 lucrări demonstrative pentru vizitatori sau invitaţi, iar în lipsa acestora fiecare îşi va continua lucrarea proprie;
-ora 19-20 cina;
-0ra 21,33 stingerea.
Activităţi auxiliare:
-concursul de pescuit, „Cărăşelul ameţit”, în fiecare seară.
-concursul de table „Câştigătorul ia totul !”, desfăşurat în sistem eliminatoriu, 2 din 3, câştigătorul rămâne la masă.
-concursuri ad-hoc de grafică satirică;
-alte activităţi cu caracter distactiv (bal la Pogăceaua, canotaj, aruncarea pietrei peste apă, săpătorul fruntaş de gropi şi şanţuri, fotbal, volei, etc)
Organizatorii Taberei:
SC Antrepriza montaj SRL, reprezentată de ing. Husar Constantin, director general,
Fundatia ASTURIAN, reprezentată de Dorin Toma, vicepreşedinte, care va asigura logistica, publicitatea si punerea in valoare mediatică a evenimentului.
Fundaţia va asigura transportul din orasul resedinţa de judeţ până la Tabara LACULUI, si va organiza evenimentele din timpul liber.
Voluntarii fundatiei vor sprijini activitatea curenta a artistilor, prin participare directa sau indirecta, prin punerea la dispoziţie a sculelor, ascuţirea dălţilor, servirea la faţa locului cu apă şi sucuri, alte mici expediente, etc.
Cei doi parteneri vor conveni, printr-un act aditional ulterior, cu privire la cheltuielile ocazionate de organizarea unor grupuri de vizitare, in scop turistic, pe durata taberei sau între ediţiile acesteia şi de punere în valoare a operelor create de artiştii participanţi.
Închiderea taberei, sau ultima zi de tabără va fi pe 15 august, orele 11,30 în prezenţa presei şi al oficialilor, cu vernisajul lucrărilor executate, urmată de o agapă creştinească, cu mici şi bere.
Semnează biroul de presă
al Taberei LACULUI,
Sunday, 10 January 2010
Expozitie de arte vizuale la Congresul spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia 2009
Sculptorul Ioan Astalus asistat de Petre Vlaic de la Societatea Romanca din Londra au facut o donatie Muzeului Unirii cu o selectie de sculpturi in samburi de masline la finalul expozitiei colective de arte vizuale de la casa Studentilor din Alba Iulia .
Sculpturile modeleaza sugestiv portrete ale figurilor istorice reprezentative pentru parcursul natiunii romane in lume , incepand cu figuri de daci si finalizand cu Eminescu.
Volumul de poeme Tarmurile iubirii de Ionela Flood cu ilustratii de Ioan Astalus,Adina Romanescu, Adela Ursache obtine Premiul Prefecturii Alba Iulia
Periplu editorial Alba Iulia , lansarea cartii Tarmurile iubirii de Ionela Flood la Congresul Spiritualitatii Romanesti 2009 organizat de Liga Culturala pentru Unitatea Spirituala a Romanilor de Pretutindeni , Consiliul Judetean Alba Iulia si finantat de DRRP.
Volumul a beneficiat de lansare si prezentare de catre Academicianul Mihai Cimpoi si a poetei Carolina Ilinca .
Cenaclul de la miezul noptii e o noua traditie ce s-a nascut la Congresul spiritualitatii Romanesti 2009 la Alba Iulia, ale carui lucrari s-au desfasurat in noaptea de Sf . Andrei, in asteptarea zilei aniversare de 1 Decembrie . Aceasta intalnire a reunit iubitorii de poezie, delegati ai asociatiilor romanesti de pe toate meridianele lumii, care au recitat si lansat la propriu volumele prezente la acest cenaclu, chiar de la balconul Hotelului Transilvania din Alba Iulia.
Am avut onoare sa ascultam versuri proprii sau versuri de suflet recitate de Vasile Tarateanu , Avram Craciun, Prof . Marian Munteanu, Prof. Maselar, Stefan Brailler, Gheorghe Balici, Ioan Astalus, Ionela Flood iar sirul numelor lor putand fiind prelungit pana la urmatoarea intalnire. O deosebita placere a fost microrecitalul sopranei Elena Dumitriu si colinda Carolinei Ilinca..
Fără îndoială că o simplă enumerare a jaloanelor biografice, cu mai multă sau mai puţină sârguinţă, cu mai mult sau mai puţin folos, printre care a trecut şi autoarea volumului de faţă, ca mulţi dintre cei care au cochetat cu scrisul, nu ar face decât să semene cu o dare de seamă în faţa unui juriu pertinent, fără a decela emoţiile şi trăirile, care au dus la acestea.
Încercând să trec peste părerile unor „avizaţi” în critica literară, nu fac altceva decât să mă raportez mereu la părerile pertinente ale unui mare spirit al umanităţii, poetul şi pictorul Kahlil Gibran. El spunea: „Perfecţiunea e spontaneitatea cizelată. Ea poate fi atinsă doar de cei ce îndrăznesc să o caute, să o provoace şi să o stăpânească. Este marea provocare a vieţii unui scriitor.”
Senzaţia de deja-vu, în faţa poemelor Ionelei Flood, este copleşitoare. Te uimeşte şi te obligă să recunoşti că ceea ce spunea Poetul este adevărat. Dincolo de cuvinte, temele şi modul de punere în contextul liric, este o desfătare estetică. Încercând să traduci în alte cuvinte starea cititorului este la fel de greu ca atunci când ai încerca să pictezi pe zăpadă. Ceea rămâne, după ce realitatea se banalizează, nu este altceva decât o mare şi intensă bucurie, un mod plăcut şi fără echivoc de a te dărui frumuseţii. Poeta se dăruie şi dăruie, fără rezerve, ca într-un act de caritate. De fapt el este, înainte de toate, un exemplu elocvent de cum se risipeşte frumosul, de modul în care frazele pot fi decantate în versuri, care să provoace stări şi plăceri esetice.
Sub rezerva că nu o să reuşesc să creionez decât o simplă tuşă, al unui portret de poet dăruit cu har, mă alătur celor care admiră opera Ionelei Flood, aşteptând, cu nerăbdare, noile provocări. Aştept un nou volum şi o retrospectivă demnă de o mare şi valoroasă scriitoare contemporană.
Aceste neânsemnate cuvinte au un suport real şi pot fi cântarite doar de cei ce citesc poemele de faţă, de cei ce, dincolo de vanitate sau invidie, trebuie să recunoască faptul că, pe lângă “risipirea” pentru ceilalţi, este o poetă împlinită, o depozitar de surprize şi frumuseţe. Uimeşte prin vastitate, prin vervă şi dinamism, alăturându-se marilor spirite creatoare.
Poemele recentului volum sunt, înainte de toate, o lecţie de demnitate a frumosului, un mod de a decanta din prea plinul sufletului, un strop de frumuseţe, un bilet pentru eternitate.
Ioan Astalus
Volumul de poeme Tarmurile iubirii de Ionela Flood cu ilustratii de Ioan Astalus, Adina Romanescu si Adela Ursache obtine Premiul Grigore Vieru 2009
Ionela Flood-Lansarea volumului Tarmurile iubirii la Targul de carte Gaudeamus 2009,
Periplu editorial Alba Iulia , lansare de carte la Congresul Spiritualitatii Romanesti 2009 organizat de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni , Consiliul Judetean Alba Iulia si finantat de DRRP.