Sunday, 21 November 2010
O ŞTIRE ÎMBUCURĂTOARE, DE LA GÂMBUŢ
Au sosit statuile la Gâmbuţ
O ştire îmbucurătoare vine din partea Consiliului Local al comunei Bichiş, care a aprobat, în plenul şedinţei de Consiliu, ca în satul Gâmbuţ să se amenajeze Casa memorială „Sever Suciu” şi să se desfăşoare o tabără de sculptură, care să poarte numele marelui artist. Este un eveniment cultural, care se înscrie într-un Program mai amplu de punere în evidenţă, a tot ceea ce are satul românesc mai valoros din punct de vedere al artei şi tradiţiei populare. Fără îndoială că prin onestitatea, hărnicia şi ospitalitatea locuitorilor se vor realiza lucruri cu adevărat remarcabile.
Consilierii locali au dovedit faptul că reprezintă interesele comunităţii şi că nu ţin cont de coloratura politică, atunci când e vorba de creşterea prestigiului localităţii şi localnicilor pe care îi reprezintă. Ei sunt un exemplu de bună înţelegere şi convieţuire iar primarul Viorel Luduşan un lider pe care-l urmează, în egală măsură şi maghiarii şi românii. Speranţele nu le sunt înşelate dar mai trebuie răbdare ca şi guvernaţii să le audă şi să le îndeplinească doleanţele.
Ştirea ar fi rămas la nivelul unui fapt cotidian, dacă nu ar fi fost întregită de confirmarea că buştenii pentru Tabara de sculptură „Sever Suciu” au fost transportaţi în perimetru din vecinătatea Şcolii vechi din satul Gâmbuţ. Ca un aspect inedit, trebuie să menţionăm faptul că, Marele învăţat Gheorghe Şincai, a pus temelia acestei şcoli româneşti, fiind prima şcoală publică din această zonă.
Pentru ca şi această scurtă notă, să se încheie în acelaşi ton optimist, mai trebuie spus că Societatea „ROMÂNCA”, de la Londra şi anuntat intenţia de a sprijini toate acţiunile culturale din satul Gâmbuţ, inclusiv o tabăra de creaţie şi poezie, şi de-a continua finaţarea la săpăturile arheologice de la Necropola agatârşă, pentru punerea în valoare a acestui patrimoniu inestimabil.
Ioan Astalus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment